آشنایی با هاست و دامنه
مقدمه
با پیشرفت علم، تغییر جوامع و شیوع بیماریهای واگیردار نیاز به حضور در فضای آنلاین بیش از پیش احساس میشود. با گسترش ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ در سرتاسر جهان، شاهد رشد قابل ملاحظهای در زمینه کسب و کارهای آنلاین و فعالیتهای مجازی هستیم. لذا، آشنایی با بستر لازم جهت فعالیتهای آنلاین به منظور رشد و پیشرفت در دنیای امروز ضروری است.
دامنه یا Domain چیست؟
آدرس هر سایت متشکل از مجموعهای اعداد و حروف منحصربفرد است که به آن ip «Internet Protocol» میگویند. ۱۹۲.۱۶۸.۱۳۴.۲۳۴ نمونهای از یک ip میباشد. چنانچه سیستمی به اینترنت متصل باشد با تایپ ip در مرورگر در هر زمان و مکان میتواند به سایت مورد نظر دسترسی داشته باشد.
اما به خاطر سپردن و تایپ صحیح ip دشوار است. لذا، هر ip به یک نام دامنه نگاشت میشود. در اینصورت وقتی شما نام دامنه را در مرورگر تایپ میکنید، مرورگر با ارجاع به ip اختصاص داده شده به نام دامنه، شما را به سایت هدایت میکند.
نام دامنه از نامی منحصر به فرد که توسط کاربر انتخاب شده و پسوندهایی مانند .com ،net، .orgو … تشکیل شده است. در ادامه درباره تفاوتهای پسوندها با یکدیگر توضیح خواهیم داد. اگر نامی در ذهن دارید، میتوانید در دسترس بودن آن را از طریق سایتهای ثبت دامنه و ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب بررسی کنید. از آنجا که هر نام دامنه باید منحصر به فرد باشد، نمیتوانید از اسمی استفاده کنید که قبلاً گرفته شده است. اما با وجود بسیاری ازTLDهای جدید، میتوانید از تعدادی ترکیب جهت انتخاب نام دامنه مناسب برای سایت خود استفاده کنید. حتی خرید نام دامنه موجود از صاحب فعلی آن هم امکان پذیر است. همچنین، میتوانید دامنههایی را که قبلاً دلالان خریداری کردهاند با قیمت بالاتری از آنها بخرید.
انواع دامنه
همان طور که گفته شد نام دامنه شما آدرس آنلاین شما است. این هویت آنلاین چهره عمومی برند شما را نشان میهد. یک نام خلاقانه و به یاد ماندنی نقش مهمی در جلب بازدید کنندگان به سایت شما دارد در حالی که یک نام کسل کننده و عمومی میتواند در جهت عکس کار کند و بازدیدکنندگان شما را به وب سایت رقبا سوق دهد. انتخاب بهترین نام دامنه برای حضور شخصی یا شغلی شما به صورت آنلاین یکی از مهمترین تصمیماتی است که باید بگیرید و انتخاب آن همیشه یکی از چالشهای بزرگ افراد و کسب و کارها است.
- دامنه com: مخفف Commercial به معنای تجاری است. کاربرد این نوع پسوند همگانی است و محدود به کشور خاصی نمیگردد. اکثر افراد، کسب و کارها و شرکتهای تجاری جهت شهرت بهتر جهانی وب سایتشان از این نوع استفاده مینمایند. البته این نکته را حتما به خاطر داشته باشید دامنه بین المللی رتبه بهتری در سئو دارد.
- دامنه org: مخفف Non-Profit Organizations است. این نوع پسوند بیشتر در سازمانها و ارگانهای دولتی و رسمی مورد استفاده قرار میگیرد.
- دامنه net: مخفف Network است. این نوع دامنه معمولاْ توسط شبکههایی مانند شبکههای اطلاع رسانی، شرکتهای اینترنتی و سایر موارد مشابه استفاده میشود.
- دامنه info: مخفف Information است. این نوع Domain در سایتهایی مورد استفاده قرار میگیرد که به نحوی با امر اطلاع رسانی در هر موردی، مرتبط میباشند.
- دامنه biz: مخفف Business است. این نوع Domain مخصوص وب سایتها است.
- دامنه game: این نوع دامنه بیشتر برای سایتهایی است که در ارتباط با بازیهای کامپیوتری و آنلاین هستند.
- دامنه museum: این نوع دامنه اکثراً برای سایتهای مخصوص موزه کاربرد دارد.
نکته: بیشتر دامنههایی که پسوند دو حرف دارند برای کشورها استفاده میشود. مثلاً ir ایران و uk انگلیس و de آلمان و …
کسانی که میخواهند از دامنه ir استفاده کنند باید در سایت ایرنیکwww.nic.ir دامنه خود را ثبت کنند و یا برای کاهش هزینه میتوانند از طریق نمایندگان فروش دامنه «ثبت دامنه» اقدام به ثبت و خرید دامنه کنند.
چرا نام دامنه مهم است؟
حال قصد داریم شما را با اصول انتخاب نام دامنه آشنا کنیم. نام دامنه بسیار فراتر از آدرس آنلاین شما است. نام دامنه هویت آنلاین شما و چهره عمومی برندتان است. یک نام خلاقانه و به یاد ماندنی نقش مهمی در جلب بازدید کنندگان سایت شما دارد، در حالی که یک نام کسل کننده و عمومی میتواند تعداد بازدیدکنندگان را کاهش دهد. انتخاب بهترین نام دامنه برای حضور شخصی یا شغلی شما به صورت آنلاین بسیار مهم و چالش برانگیز است. توجه به انتخاب نام تجاری متناسب با کسب و کارتان و در نظر گرفتن تاثیر نام دامنه بر روی کاربران، میتواند به شما در انتخاب نامی که معرف خودِ آنلاین شما باشد، کمک کند.
نکاتی درباره نحوه انتخاب دامنه
- مانند بازدید کننده فکر کنید
یکی از راههای یافتن نام مناسب برای دامنه مربوط به کسب و کار یا برندتان این است که مانند کاربران فکر کنید. از خود بپرسید چه نامی مرتبط با کسب و کارتان است و به راحتی به خاطر سپرده میشود؟ چه اسمی نشان دهنده اصالت کسب و کارتان است و چهره واقعی برندتان را نشان میدهد؟
لذا، مهمترین ویژگیهای برندتان و پیامی را که میخواهید در ذهن کاربران تداعی شود در نظر داشته باشید و بر اساس آنها عبارات و کلمات کلیدی مرتبط را پیدا کنید. برای یافتن دامنههای آزاد میتوانید از ابزارهای آنلاین تولید نام دامنه کمک بگیرید.
نامی که قابلیت برند شدن داشته باشد
نام دامنه بر روی کاربر تاثیرگذار است و معرف برند شما در فضای مجازی خواهد بود. لذا، بسیار مهم است که نام دامنه گویای نوع خدمات و محصولات شما باشد. در اینصورت بسیار راحتتر میتوانید مشتری جذب کنید.
بهتر است نامی انتخاب کنید که در دراز مدت دچار تغییر نشود و با گسترش کسب و کارتان همچنان کارایی داشته باشد. اگر چه مهم است که کلمات کلیدی را در نام دامنه بگنجانید اما پر کردن نام دامنه از کلمات کلیدی جذابیت و قابلیت بیاد ماندن آن را برای کاربران کم میکند و تغییر و گسترش کسب و کار را با محدودیت مواجه میسازد.
- نامی که در اذهان بماند
طبق بررسیهای انجام شده بر روی برندهای معروفی همچون Apple ، Google ، Facebook و Twitter مشخص شده که برخی ویژگیهای مشخص در تمام آنها وجود دارد.
- خلاقانه هستند.
- فورا تشخیص داده میشوند.
- تلفظ آنها آسان است.
- کوتاه هستند
با اینکه کلمات کلیدی کسب و کارتان میتوانند به جستجوی نام دامنهتان کمک کنند از آنها کمتر استفاده کنید. سعی کنید از کلمه یا عبارتی مبهم که مبین روح برندتان باشد یا کلمهای که به روشهای جدید ساخته شده استفاده کنید. به یاد ماندنی ترین سایتهای آنلاین معمولاً دارای اسامی کوتاه و جذاب بین ۶ تا ۱۴ کاراکتر هستند که این امر باعث میشود براحتی در اذهان باقی بمانند.
به عقیده کارشناسان نامی انتخاب کنید که علاوه بر اینکه به راحتی تلفظ میشود، تایپ آسانی داشته باشد. این بدان معنی است که از نامهایی متشکل از اعداد و کاراکترهای ویژه تا حد ممکن اجتناب شود. اگر نام شرکت یا برند شما طولانی است ترجیحاً اولین کلمه از عبارتی که برای نام دامنه انتخاب میکنید از کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کارتان باشد.
- مناسبترین پسوند دامنه مرتبط با کسب و کارتان را انتخاب کنید
همانطور که پیشتر گفتیم پسوند دامنه یعنی بخشی از نام دامنه که پس از «نقطه» قراردارد، دامنه سطح بالاتر را نشان میدهد. نوع پسوند میتواند به نام دامنه کمک کند یا به آن آسیب برساند. بیشترین پسوند مورد استفاده در جهان .com است. هم اکنون بخاطر استفاده از آن در تجارت و قابلیت اطمینانی که .com دارد، در بیشتر موارد بهترین انتخاب است. چنانچه .com در اختیار نباشد میتوان از سایر پسوندهای خنثی مانند .net یا .info استفاده کرد. همچنین، پسوندهای جدیدی مانند .church یا .photo ارائه شده که کاربر با دیدن آنها سریعاً میتواند به نوع محتوای سایت پی ببرد.
- تحقیق کنید
هم اکنون بیش از ۱.۳ میلیارد وب سایت بر روی اینترنت قرار دارند. سعی کنید تا نامی منحصر بفرد و خلاقانه برای دامنه خود انتخاب کنید. لذا، با استفاده از سایتهای تولید کننده نام دامنه، جستجوی کلمات کلیدی و بررسی علائم تجاری تلاش کنید نامی پیدا کنید که در آینده مشکلات حقوقی برای شما ایجاد نکند.
به خاطر داشته باشید که پس از انتخاب دامنه مناسب کارهای زیر را انجام دهید:
- دامنه را ثبت کنید.
- هاست «فضای میزبانی» مناسب خریداری کنید.
پس از اینکه یک نام دامنه رزرو کردید باید برای دامنهتان فضای میزبانی «Host» بخرید.
میزبانی وب چیست و چگونه کار میکند؟
وقتی میخواهید در دنیای واقعی تجارت کنید نیاز به یک مکان فیزیکی برای چیدمان، ذخیره و فروش محصولات خود دارید. یعنی باید یک مکان فیزیکی اجاره کنید یا بخرید تا بتوانید یک فروشگاه یا مغازه راه اندازی کنید. این قوانین در دنیای دیجیتال و راه اندازی وب سایت هم صدق میکنند. در دنیای اینترنت و دیجیتال به این مکان فیزیکی فضای میزبانی یا هاست میگویند.
هنگامی که یک تجارت آنلاین راه اندازی میکنید، یک سری فایل، تصویر و کد HTML دارید که وب سایت شما را تشکیل میدهند. این پروندهها فضایی به خود اختصاص میدهند و به مکانی نیاز دارند تا بر روی آن نگهداری شوند و در اختیار کسانی که به وب متصل میشوند، قرار گیرند. بدون وجود مکانی آنلاین برای نگهداری اطلاعات سایت، پروندههای شما فقط روی رایانهتان ذخیره میشوند و هیچ کس به آنها دسترسی نخواهد داشت. ارائه دهنده هاستینگ، محلی را بر روی سرور وب فراهم میکند تا تمام پروندههای سایت را نگهداری کند. به محض اینکه درخواستی با تایپ نام دامنه سایت و از طریق مرورگر ارسال شود، اطلاعات درخواست شده از روی هاست خوانده و در اختیار کاربر قرار میگیرد.
با پرداخت هزینه خدمات میزبانی به راحتی میتوانید فضای ذخیره سازی را بر روی اینترنت اجاره کنید تا اطلاعات وب سایت خود را روی آن بارگزاری نمایید. دقیقاً مثل اینکه برای راه اندازی یک کار تجاری، فروشگاه فیزیکی اجاره کنید.
انواع فضای میزبانی
اگر به دنبال میزبانی وب سایت برای تجارت خود هستید، انواع زیادی از سایتهای ارائه دهنده خدمات میزبانی وجود دارند که میتوانید از بین آنها یکی را انتخاب و تجارت خود را شروع کنید. شرکتهای میزبانی مانند Blue Host، ionos و… ارائه دهنده میزبانی وب هستند که انواع خدمات میزبانی را متناسب با نیاز دارندگان سایت ارائه میدهند. برای خرید فضای میزبانی از هر یک از این وبسایتها ابتدا باید یک حساب کاربری در سایت مورد نظر ایجاد کنید و سپس اقدام به خرید نمایید.
۱- هاست اشتراکی یا Shared Hosting
میزبانی مشترک یا اشتراکی متدوالترین نوع میزبانی وب است و برای بیشتر صاحبان مشاغل آنلاین مناسب است. سناریوی هاستهای اشتراکی به این صورت است که یک فضای ذخیرهسازی اطلاعات به صورت اشتراکی در اختیار چند مشتری به صورت همزمان قرار میگیرد. از مزیتهای این نوع هاست میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- مقرون به صرفه: اجاره فضای اشتراکی روی یک سرور بسیار ارزانتر از اجاره کل سرور است.
- سهولت استفاده: سرور از پیش تنظیم و به خوبی سازمان یافته است. لذا، استفاده از آن برای کاربر بسیار آسان است و شرکت ارائه کننده خدمات
تمامی موارد مربوط به بروز رسانی و تعمیر و نگهداری سرور را به عهده خواهد گرفت.
۲- هاست اختصاصی میزبانی وب یا Dedicated Hosting
فضای میزبانی اختصاصی به این معنا است که تمامی امکانات یک فضای میزبانی به طور اختصاصی به شما تعلق خواهد گرفت و شما از تمامی منابع آن به صورت تک نفره استفاده خواهید کرد. از مزایای فضای میزبانی اختصاصی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- شخصی سازی: شما میتوانید نرم افزار و سخت افزار را برای رفع نیازهای شخصی خود شخصی سازی کنید.
- منابع نامحدود: از آنجا که شما سرور را با کسی به اشتراک نمیگذارید، تمام فضای ذخیره سازی متعلق به شماست.
- نترل کامل: میتوانید هر گونه تنظیمی که میخواهید بر روی آن انجام دهید.
۳- سروری مجازی یا VPS Hosting
میزبانی وب سرور مجازی خصوصی (VPS) تمام ویژگیهای یک سرور اختصاصی را دارد، اما از نظر هزینه، به قیمت یک سرور اشتراکی است. اصولاً رابط کاربری یک سرور مجازی بسیار عالی و کاربر پسند است و بر روی سرور مجازی نرم افزارهایی نصب میکنند تا کاربران به سادگی با فضای میزبانی VPS کار کنند. به عنوان مثال بر روی بسیاری از سرورهای مجازی cPanel نصب شده است که استفاده از سرور مجازی را خیلی آسان کرده است.
۴- فضای میزبانی ابری یا Cloud
میزبانی ابری یا Cloud در اغلب موارد از مطمئنترین خدمات میزبانی وب است. به جای اینکه به فضای دیسک یک سرور واحد اعتماد کنید، در این نوع از میزبانی قدرت سرور از چندین منبع تامین میگردد و مطمئن هستید که هیچ وقت خرابی نخواهید داشت. دیگر مزایای آن عبارتند از:
- مقیاس پذیری: شما میتوانید در هر زمان فضای ابری خود را افزایش دهید.
- پهنای باند پیموده نشده: لازم نیست نگران پایین آمدن سایت خود به علت خرابی سرور باشید. پهنای باند این نوع از سرورها خیلی زیاد است.
حال با ثبت دامنه و خرید فضای میزبانی زیر ساختهای لازم جهت راه اندازی کسب و کار آنلاین شما فراهم شده است. شما میتوانید از مقالات بعدی برای راه اندازی وب سایت بدون کد نویسی و دانش برنامه نویسی استفاده نمایید.