سیستم مدیریت محتوا چیست؟

تعریف سیستم مدیریت محتوا

CMS مخفف یا عبارت کوتاه شده کلمه Content System Management  می‌باشد. سیستم مدیریت محتوا (CMS) یک برنامه نرم افزاری یا مجموعه‌ای از برنامه‌های مرتبط است که برای ایجاد و مدیریت محتوای دیجیتال استفاده می‌شود.

در واقع سیستم مدیریت محتوا نرم افزاری  تحت وب که به کاربران کمک می‌کند بدون نیاز به دانش فنی و تخصصی‌، محتوای وب سایت را ایجاد، مدیریت و اصلاح کنند.

مزایای سیستم مدیریت محتوا

۱- صرفه جویی در زمان: طراحی و پیاده سازی یک وب سایت که به صورت کامل و اختصاصی باید برای شخص شما کد نویسی شود ممکن است به صورت حدودی ۳۰ تا ۴۵ روز کاری به طول بیانجامد اما طراحی و پیاده سازی یک وب سایت با سیستم مدیریت محتوا و قالب‌های آماده در بدبینانه ترین حالت بین ۷ تا ۱۰ روز کاری زمان می‌برد.در واقع این نرم افزارهای مدیریت محتوا تمامی نیازهای مشتریان را از قبل شناسایی کرده و بسته به نوع کسب و کار و پروژه می‌توان از قالب‌های آماده آن در طراحی سایت استفاده کرد.


۲- پشتیبانی مطمئن و سریع: با توجه به اینکه طراحی وب سایت‌های اختصاصی توسط یک نفر یا یک تیم طراحی برای کار شما انجام شده است اعمال هر نوع تغییری در سایت نیازمند بودن همان تیم برنامه نویس و پشتیبان است تا شما بتوانید ویژگی‌هایی به وب سایت خود اضافه یا کم کنید. از طرفی هیچ فردی و یا تیمی هم پیدا نمی‌شود که روی پروژه یک شخص دیگر کار کرده و یا تغییری ایجاد کند. اما این مشکل در سیستم مدیریت محتوا وجود ندارد و چون این سیستم برای مشتری‌های دیگر هم استفاده شده است اعمال تغییر و پشتیبانی آن هم سریعتر هم آسانتر است.


۳- انعطاف بالا: با توجه به بحثی که در بخش پشتیبانی وب سایت مطرح کردیم می‌توان به این نتیجه رسید که به صورت کلی اضافه و حذف کردن بخشی به وب سایت‌هایی که اختصاصا کد نویسی شده‌اند زمانبر و هزینه بر هستند اما این مورد شامل سیستم مدیریت محتوا نمی‌شود و این سسیتم‌ها با یک دید کلی از قبل طراحی شده است و شما بسته به سیستم مدیریت محتوایی که انتخاب می‌کنید برای اضافه کردن ویژگی و فیچرهای جدید می‌توانید از ماژول و پلاگین‌ها استفاده نمایید.


۴- امنیت بالا: شاید یک تصور عام در ارتباط با طراحی وب سایت با استفاده از CMSها در بین افراد جا افتاده باشد و آن این است که چون سیستم‌های مدیریت محتوا اصولا رایگان هستند پس احتمال نفوذ و هک بیشتری دارند وب سایت‌های زیادی توسط سیستم‌های مدیریت محتوا طراحی و ساخته شده‌اند و شرکت‌های طراح، دائما درحال ارتقای این سیستم‌ها و افزایش قابلیت‌ها و همچنین ایمن سازی نرم افزارهای خود هستند پس رایگان بودن یک پلتفرم دلیل بر نقص آن نیست. شما اگر دانش استفاده اصولی و بجا از این نرم افزارها را بدانید و به آموزش‌هایی که در این زمینه ارائه می‌شود عمل کنید وب سایت شما کاملا امن و سریع خواهد بود.


۵- منابع آموزشی کافی: از آنجایی که نزدیک به ۴۰ درصد تمامی وب سایت‌های جهان یعنی چیزی نزدیک به ۶۰ میلیون وب سایت توسط وردپرس طراحی و ساخته شده‌اند شرکت‌های طراحی این سیستم‌ها جهت استفاده آسان‌ و دسترسی سریع کاربران، منابع آموزشی زیادی ایجاد کرده‌اند تا افرادی که تمایل به استفاده دارند بتوانند توسط این منابع به راحتی سایت خود را ایجاد و مدیریت کنند. ما در این مقاله به معرفی پرکاربردترین انواع سیستم مدیریت محتوا می‌پردازیم و در انتها وردپرس که بیشترین آمار نصب و استفاده در بین کاربران را دارد معرفی خواهیم کرد.

پرکاربردترین سیستم‌های مدیریت محتوا

  • جوملا
  • دروپال
  • وردپرس

جوملا

جوملا رقیبی قدرتمند برای وردپرس است که در سال ۲۰۰۱ معرفی شد. این سیستم هم برای وب‌سایت‌های محتوا محور و هم برای سایت‌های شرکتی و فروشگاهی مناسب است. برخی از ویژگی های این سیستم در ذیل آمده است:

  • سرعت بالای نصب و راه‌اندازی
  • رایگان بودن
  • بیش از ۶۰۰۰ ماژول

جوملا برای تمامی کسب و کارهای آنلاین، شرکتی و فروشگاهی و حتی شخصی مناسب است اما به علت رابط کاربری پیچیده‌ای که دارد استقبال چندانی از آن نمی‌شود و فقط متخصصین این حوزه تمایل به استفاده از آن دارند.

دروپال

طرفداران این سیستم مدیریت محتوا نسبت به جوملا کمتر است اما این سیستم توجه طراحان حرفه‌ای را جلب کرده است. به علت نبود قالب‌های رایگان، گسترش و توسعه سایت در دروپال بسیار سخت است. این سیستم مناسب طراحی پرتال‌های خبری، سایت‌های دانلود و آپلود و شرکت‌های بسیار بزرگ می‌باشد.

برخی از مزایای دروپال به شرح ذیل است:

  • سرعت خوب
  • امنیت بالا
  • پشتیبانی قوی

وردپرس

وردپرس در ابتدا به عنوان یک وبلاگ ساز شروع به فعالیت کرد اما روز به روز به قابلیت‌های آن اضافه شد و امروز به عنوان محبوب‌ترین سیستم مدیریت محتوا شناخته شده است و همان طور که گفتیم سهم ۴۰ درصدی را دارا است. از جمله قابلیت‌های وردپرس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

برخی از مزایای وردپرس به شرح ذیل است:

  • سرعت بالای نصب و راه‌اندازی
  • حجم کم
  • رایگان بودن
  • سازگاری و بهینه بودن برای موتورهای جست‌وجو
  • کاربری آسان
  • قالب‌ و افزونه رایگان
  • سرعت توسعه
  • امنیت بالا

اگر یک سایت محتوا محور، وبلاگی خبری می‌خواهید وردپرس با تمام قدرت درکنار شماست و تمامی ویژگی‌هایی که یک وب سایت خبری باید داشته باشد را دارد.

وردپرس توسط ماژول و افزونه‌های متعددی که برای آن طراحی شده است قابلیت تبدیل شدن به یک فروشگاه آنلاین، وب سایت شرکتی و شخصی را دارد اما بهتر است قبل از هر اقدامی برای اضافه کردن این قابلیت‌ها به سایت خود با یک متخصص وردپرس مشورت کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.

در این مقاله به تعریف سیستم مدیریت محتوا پرداختم از مزایای آن گفتیم و پرکاربردترین سیستم را بررسی نمودیم در سری مقالات بعدی با آموزش این سیستم مدیریت محتوا سعی داریم به شما در طراحی سایت شخصیتان کمک کنیم.

پست های توصیه شده
چرا باید وب سایت داشته باشیم؟آموزش نصب وردپرس بر روی لوکال هاست